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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Chapter 46 Related to Vehicles-for-Hire 

Amendments Approved 8/6/2014 

Q: What is a vehicle-for-hire? 
A: A vehicle-for-hire is a vehicle used for the provision of transportation services to the general 

public in exchange for compensation. Taxicabs, limousines, pedicabs, sightseeing and charter 
vehicles, jitneys, low speed shuttles and transportation network companies (UberX, Lyft, etc.) are 
all different kinds of vehicles-for-hire. Traditional car-pooling or ride-sharing arrangements in 
which friends, neighbors or co-workers share driving duties and the cost of gasoline are not 
considered vehicles-for-hire by the City of Houston. 

· Q: What is a Transportation Network Company? 
A: Transportation Network Companies (TNCs) are those that provide prearranged transportation 

services for compensation using an internet-enabled application or digital platform to connect 
passengers with drivers that use their personal vehicles to provide vehicle-for-hire services. 

Q: What is a Mobile Dispatch Service? 
A: Mobile Dispatch Services (MDSs) are scheduling services that enable prospective passengers to 

request pre-arranged transportation services from taxicabs and limousines using an internet­
enabled app or digital platform. 

Q: Why did the City change the ordinance to regulate TNCs and MDSs? 
A: The City of Houston approved new regulations to protect public safety and improve customer 

service by expanding existing vehicle-for-hire regulations to allow innovative new transportation 
services to operate in Houston. The City conducted a thorough, year-long, national review of best 
practices and demand and supply data across multiple jurisdictions to assess the current state of 
the vehicle-for-hire industry as well as the potential effects of new technologies on existing 
transportation options. This fact-based, data-driven analysis was used to recommend a regulatory 
framework that accomplished the City's public safety and customer service goals related to 
vehicles-for-hire. 

Q. Will TNCs and MDSs have to conform to the same public safety requirements and 
operating requirements the incumbent drivers and permittees? 

A: Yes. Following are the minimum operating requirements for all vehicle-for-hire operators and/or 
drivers, including TNCs and MDSs: 
• Fingerprint criminal background checks 
• Vehicle inspections for roadworthiness 
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• Vehicle age limits 
• Commercial automobile liability insurance 
• Pre-licensing physicals for drivers 
• Pre-licensing warrant checks for drivers 
• Pre-licensing drug testing for drivers 
• Driver training 
• Limitation on driver hours 
• Proof of rendition and payment of ad valorem taxes for vehicle-for-hire business assets 

(vehicles) 
• Payment of permit and licensing fees to the City 
• Place of business within the greater metropolitan area 
• Fare certainty 

Q: Will Uber and Lyft be required to pay fees? 
A: Yes. The ordinance requires a fee of 2% of gross receipts to be paid by all TN Cs. 

Q: When will the ordinance be effective? Will all parts of the ordinance be effective 
immediately? 

A: Most of the ordinance amendments became effective on August 6, 2014 with the exception of: 
• OPS/Credit Card system implementation requirements become effective 180 days after the 

effective date of the ordinance (February 2, 2015); 
• MDS and TNC requirements become effective 90 days after the effective date of the 

ordinance (November 4, 2014). 

Q: Will TNCs and MDSs be required to carry commercial insurance? 
A: Yes. MDSs dispatch taxicabs and limousines that are already . permitted and covered by 

commercial insurance. The approved ordinance requires TNCs to maintain at least the following 
minimum coverage: 
• Commercial automobile liability insurance as required in the Texas Motor Vehicle Safety 

Responsibility Act covering passengers and third parties during the time a driver is logged 
into the app and available to provide VHF services on the network, but has yet to accept a 
trip; 

• Commercial automobile liability insurance with a combined single limit of $1 million per 
accident, covering passengers and third parties from the time a driver is matched with and 
accepts a trip request until "the completion of the trip including the drop off of passenger(s) 
at their final destination ... regardless of whether a driver is logged onto the TNC's internet­
enabled application or digital platform at any point following the acceptance of the trip 
request" 



FAQS 
Chapter 46 Related to Vehicles-for-Hire 
Ordinance Amendments Approved 8/6/2014 
Page 3of5 

Q: Can a taxicab vehicle be used part-time as a TNC vehicle? 
A: No. If a driver wishes to use his taxicab vehicle as a TNC vehicle, all taxicab lettering and 

equipment must be removed from the vehicle. 

Q: Why can't I hail a TNC on the street, or walk up to a known TNC vehicle and ask for a 
ride? 

A: Personal automobile insurance policies contain a "livery exclusion" excluding any commercial 
use of a personal vehicle from coverage. For this reason, TNC customers should only take a trip 
that has been booked through the company's digital platform or smartphone app, and should 
ensure the driver is using the TNC app instead of some other, personal means of booking the trip. 
TNC drivers relying on personal insurance alone, without additional commercial insurance, could 
potentially be providing service without any insurance coverage for their customers, putting 
themselves, their passengers, and third parties at substantial risk. It is illegal for a TNC driver to 
transport a passenger, for compensation, if the trip was not initiated through the app. 

Q: Will any vehicles-for-hire be required to provide wheelchair accessible vehicles under the 
proposed ordinance? 

A: Yes. Under this ordinance, the City is required to achieve a minimum number of wheelchair 
accessible vehicles (WA Vs) - 3% of the entire vehicle-for-hire fleet (including taxicabs, 
limousines, TNCs, etc)- by August 6, 2015. The ordinance also establishes a 5% goal for WA Vs 
across all vehicle-for-hire categories by August 6, 2017. 

Q: Please summarize all the changes that were approved in this ordinance to address City 
Council's concerns related to wheelchair accessible vehicles. 

A: This ordinance addresses the issue in multiple ways: 
1. The ordinance imposes a requirement that at least 3% of the vehicle-for-hire fleet be 

comprised of wheelchair accessible vehicles by August 6, 2015. 
2. The ordinance establishes a goal that at least 5% of the vehicle-for-hire fleet be comprised of 

wheelchair accessible vehicles by August 6, 2017. 
3. The ordinance incentivizes the retrofit of vehicles-for-hire to wheelchair accessible vehicles 

by extending the vehicle age limit for vehicles used as wheelchair accessible vehicles, 
thereby allowing owners of those vehicles to recoup the substantial additional investment 
required for the retrofit. 

4. The ordinance establishes the Houston Transportation Accessibility Task Force to study the 
vehicle-for-services provided in Houston and provide recommendations to the Mayor and 
City Council regarding opportunities to improve or refine local regulatory controls on 
vehicles-for-hire that impact the provision of transportation services to persons with 
disabilities. 
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5. The ordinance includes strong anti-discrimination prov1s10ns that expressly protect 
individuals with disabilities, and allow the City to suspend or revoke a driver's license or 
company permit upon a sustained allegation of discrimination. 

Q: Is there due process for owners whose vehicles have been impounded for operating without 
a valid vehicle-for-hire permit or registration? 

A: Yes. The ordinance provides that: 
• The vehicle will be towed to a secure facility designated by the City, and the vehicle operator 

will be given detailed, written instructions on how to retrieve his vehicle from the storage lot 
operator. 

• If the vehicle owner does not agree with the removal of the vehicle, he may request a hearing 
within 14 business days of the vehicle being impounded. It should be noted that the vehicle 
owner may retrieve his vehicle immediately from the storage lot and does not need to wait for 
the hearing to be held. 

• Hearings must be held within 10 business days after the hearing request is received by the 
court. Both the owner and the police officer who order the removal of the vehicle shall be 
notified of the date, time and place of the hearing. If the court determines probable cause did 
not exist for the removal of the vehicle, the City shall fully reimburse the owner. 

Q: Is it true that existing taxicab companies and drivers will be required to either purchase a 
dispatch system or an app, or be affiliated with a dispatch system or an app? 

A: No. There is no requirement in the ordinance for any taxicab company or driver to purchase a 
dispatch system or app, or be affiliated with a dispatch system or an app. 

Q. Is it true that all taxicab vehicles must be the same color, or that all taxicab vehicles 
associated with one dispatch company or app must be the same color? 

A. No. There is no such requirement in the ordinance. 

Q. Is it true that all taxicab vehicles must be equipped with a fully functioning, integrated 
credit card/GPS system in the back seat of the vehicle? 

A. Yes. The ordinance requires all taxicab vehicles to be equipped with fully functioning, integrated 
credit card/OPS systems, where the personal information monitor (PIM) is in the backseat of the 
vehicle, allowing the customer to maintain control of his/her credit card at all times. 

Q. Why can TNCs "surge" price or charge less than posted rates, but taxicabs cannot? 
A. Taxicabs CAN charge more or less than the approved meter rates IF the trip is dispatched through 

an MDS, i.e. their internet-enabled app through a mobile device, AND IF they display their fare 
rate and provide a fare rate estimator on the app and device and the customer affirmatively 
accepts the difference in price. 
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Q. Did the ordinance cap the total number of TNC drivers or the total number of TNC 
vehicles? 

A: No, there is no cap on the number ofTNC participants. 

Q: If a driver/vehicle is approved for TNC, can they operate as both UberX and Lyft 
simultaneously? 

A: Yes, they may operate both systems in their vehicles once they are permitted. The ordinance does 
not set limitations on how many TNC companies a driver may work for. 

Q: If a driver/vehicle is approved for TNC, can they also operate as a taxi or other forms of 
vehicle-for-hire? 

A: No, Section 46-512 (d) prohibits a vehicle permitted or subject to a certificate ofregistration and 
operated as vehicle for hire pursuant to articles II through VIII of this chapter to be operated as a 
transportation network vehicle. This means that if a vehicle is permitted as a taxi, limo, 
charter/sightseeing, jitney, low speed shuttle, school vehicle, pedicab or MDS, it cannot obtain a 
TNC vehicle permit. 


